Su 24 làmpadas, festividade de San Giovanni Battista, a Fonne pigat su nùmene de ischit die de frores, literalmente ‘sa die de sos aiat froridu, dadas sas propiedades istraordinàrias, medicamentose e màgicas, chi si reteniat in custa die assumerent sos fundos e sos frores.
In sa matessi festividade, semper a Fonne est giutu in professone paris a s'istàtua de su Battista unu pane elaboradu meda dolcificato, subra de cohone de frores, beneitu sa die pretzedente. S'ammajadora cumpositzione de pane est esposta fintzas su 25, segundu die de sa festa, dae chi s'acumprint sas garas ecuestres.
Subra de cohone de frores est costituidu dae chimbe filas cuntzèntricas , chi andant gradatamente restringhende·si cara a s'artu, cumpostas de aende·los bolados (centosessanta pugioneddos - pigiones – e chimbe puddas – pudhas –) dispostos in chircu e a iscalare cara a s'artu, e cadaunu de custos est sustentadu dae un'asticella de linna innestata subra de unu sustennu de pasta de unos 30 cm de diàmetru e arta unos 6 cm.
Totu s'ammenta compositiva crompet unu pesu de unos 8 kg.
Segundu sa legenda sa cunfetzione sua de susu cohone de frores diat torrare a artziare a una promissa fata a su Santu in ocasione de una calamidade aende·si aterrada tempus faghet subra de su paisu. Paret chi sos pugiones siant unu riferimentu a sa colomba, sìmbulu de s'Ispìritu Santo semper assotziadu a su Battista.
Aggiornamento
Immagini
Testi
Commenti