Casteddu, Tuvixeddu, logu de sos interros

Architetura fenitzu-pùnica

Sa nàschida de sas tzitades

A pustis de una prima fase insediativa marcada dae su àere postu empòrios cummertziales, sa presèntzia fenitza leat sos connotados de una urbanizatzione verdadera. Est a nàrrere chi benint fundadas, medas bortas in sos logos interessados dae sa presèntzia de mercados, sas primas tzitades, postas, in su casu de sos tzentros urbanos de sa costa, in ìsulas o montigros.

Sos santuàrios

In prus de sas tzitades, sa presèntzia fenitza in Sardigna fiat sinnada dae sa realizatzione de santuàrios noos, sende sa dimensione de su "sacru" unu de sos elementos de importu chi contribuit a definire s'identidade culturale de onni tzivilidade, mescamente in su mundu antigu. Àreas sagradas depiant èssere presentes in totu sos tzentros urbanos.

Su tèmpiu monumentale de Tharros

Su tèmpiu monumentale de Tharros, est unu fràigu malu a interpretare ca, in unu cuntestu indiferentziadu, s'agatant totu paris elementos chi si riferint a fases cronològicas diferentes. S'elementu chi ghiat sa cumprensione de su tèmpiu est su dadu mannu otentu a manera artifitziale in su bancu de arenària, inclinadu a manera naturale dae sa turre de Santu Giuanne.

Chirchende su tèmpiu de Sardus Pater

Sa chirca de su tèmpiu de Sardus Pater est istada sa chistione de topografia antiga de sa Sardigna de interessu prus mannu. In su de XVI sèculos finas in s'ìsula aiant torradu a moliare sos còdighes e sos primos libros a imprenta de sos autores grecos e latinos. Fiat nàschidu luego un'interessu mannu subra sas tzitades antigas de s'ìsula.