Nuxis, crèsia de Santu Elia, su de IX - X sèculos

Edade bizantina

Bizantinos in Sardigna

In sos sèculos de s'istentosa edade bizantina, s'ìsula bivet unu cursu istòricu diferente cunforma a cuddu de sos territòrios itàlicos e de s'Europa Otzidentale. No est ocupada dae sas populatziones barbàricas e nemmancu dae sos Àrabos, no intrat a fàghere parte de sos domìnios carolìngios e mantenet una dipendèntzia polìticu-amministrativa sighida dae Costantinòpoli.

Sas iscritziones grecu-bizantinas

In sa Sardigna meridionale sunt costoidas iscritziones medievales in gregu, chi sunt de importu nòdidu ca cuntenent sos nùmenes de sos rapresentantes locales de s'imperu romanu de Costantinòpoli. Si podet dare chi siant nùmenes personales (Torchitòriu, Salùsiu, Òrtzocor) chi posca ant a divènire tìtulos dinàsticos de sos Lacon-Gunale, giùighes de Casteddu.