Santa Caterina de Pittinuri, batistèriu de Cornus

Edade vandàlica

Vàndalos in Sardigna

Sas fontes documentàrias sunt dèbiles e duncas est s'archeologia chi frunit sos istrumentos pro definire s'istòria sarda in su sèculu de sa conchista vandàlica. Sende chi Roma e S'Àfrica setentrionale sighiant semper a tratare e cummertziare, custu cheret nàrrere chi su sistema econòmicu tardoromanu aiat tentu vida longa. Sas tzitades de mare non perdent s'importàntzia issoro. Su territòriu si depet però torrare a assentare sighende coordinadas noas.

Sas fortilesas tardoantigas

Tra sa mesidade de su de V e sa mesidade de su de VI sèculos Àfrica e Sardigna sunt torra ligadas a manera istrinta a una istòria comuna. A tempos de su de V sèculos sos Vandalos, lòmpidos dae s'Ispagna, giumpant su canale de Gibilterra e si moent costa·costa in s' Àfrica mediterrànea. In su 439 Gensericu conchistat Cartàgine.