Pedras fitas in su Museu archeològicu de Làconi

Sas pedras fitas

Sas pedras fitas parent imparentadas pro su chi pertenet sa morfologia cun sos "menhir". Sunt difatis monolitos de forma illonghiada chi però a diferèntzia de sos menhir simples, tenent in un'ala (cussa de dae in antis) elementos figurativos in rilievu. Pro custu sunt connotas fintzas cun su nùmene "statue-menhir".
Sas pedras fitas parent imparentadas pro su chi pertenet sa morfologia cun sos "menhir". Sunt difatis monolitos de forma illonghiada chi però a diferèntzia de sos menhir simples, tenent in un'ala (cussa de dae in antis) elementos figurativos in resartu. Pro custu sunt connotas fintzas cun su nùmene "statue-menhir".
Sas pedras fitas presentes in Sardigna tenent pro su prus duas crezes de ischemas figurativos.Una prima casta, classificada comente maschile, presentat in cùcuru una rapresentatzione ischemàtica (mutida a "T") de sa cara umana; suta (e custa est una particularidade de sas pedras fitas sardas) agatamus una figura a triutzu chi paret rapresentende a manera simbòlica una figura umana a cùcuru imbesse; in fines, belle a metade de artària, cumparet sa rapresentatzione de unu istlilete a lama dòpia.
Dae custu elementu si cumprendet chi custa creze de "statua-menhir" rapresentet una figura maschile.Sa segunda casta presentat unu ischema prus simple, piessinnadu in cùcuru torra dae sa cara a "T" ma, in giosso, agatamus duas botzas in rilievu, interpretadas comente rapresentatziones ischemàticas de sas titas e, duncas, custa creze de pedras fitas l'ant interpretada comente rapresentatzione feminile.
Sas pedras fitas prus famadas e prus bundantes in Sardigna benint dae su territòriu de Làconi.Custos manufatos sunt assentados in tempos de s'Edade de su Ràmene.