Legislatzione istatale

S'artìculu 6 de sa Costitutzione Republicana previdiat giai, in Itàlia, sa tutela de sas minorias linguìsticas. Ma finas a sos annos Noranta de su sèculu passadu sas ùnicas minorias linguìsticas reconnotas fiant cuddas in carchi manera amparadas dae tratados internatzionales in cantu limbas de comunidades natzionales de frontera. In particulare teniant un'istatus de favore su tedescu in Artu Àdige-Sud Tirolo, su frantzesu in Valle d'Aosta e, in parte, s'islovenu in su Friuli Venètzia Giùlia. Sende s'Itàlia unu de sos istados chi ant aderidu a sa Carta Europea de sas Limbas (finas si mancat in su 2006 sa ratìfica parlamentare) sos annos Noranta ant connotu un'apentu nou cara a custu problema dae parte de s'opinione pùblica e de sas istitutziones.

In su 1999, sa lege istatale n. 482 at in fines reconnotu s'esistèntzia in su territòriu natzionale de entidades e pòpulos cun propriedades linguìsticas diversas dae sa limba natzionale naradas "limbas de minoria istòrica". Una definitzione cun sa cale si classìficant sas limbas "regionales" comente su friulanu, su ladinu e su sardu, limbas faeddadas in logos de monte comente s'otzitanu (sa limba d'oc antiga) e su francoproventzale, o limbas de orìgine alloglota faeddadas in "enclaves" comente su catalanu, su grecànicu, s'albanesu antigu, su croatu e àteras.

Sa 482, pro chi sas limbas de minoria apant situ a bìvere, at tentu importàntzia manna. De fatu, si puru sos linguistas s'amatanent a ispiegare ca intre "limba" e "dialetu", dae unu puntu de bista iscentìficu, non s'agatet diferèntzia peruna (e de fatu est gasi, a su mancu dae unu puntu de bista sistèmicu e funtzionalìsticu internu), pro sa polìtica e sa praticabilidade reale de sos idiomas, sa diferèntzia polìtica intre "limba reconnota" e "dialetu" est galu forte meda.

1948 - Sa Costitutzione de sa Repùblica Italiana in limba sarda
2001 - Regolamento Legge minoranze inguistiche, D.P.R. 2 maggio 2001, n. 345